Manuál pre družičky: Takto vyzerajú ideálne šaty

Dostali ste pozvánku na oslavu lásky a lámete si hlavu nad tým, aký outfit zvoliť? Družičky sú ozdobou každej svadby, no nemali by pútať viac pozornosti ako nevesta. Výber oblečenia pre svadobných hostí má svoje nepísané pravidlá, ktoré sa oplatí dodržať, aby ste sa vyhli zbytočnému faux pas a nepríjemným pohľadom. Poradíme vám, aké šaty zvoliť, aby ste boli presne taká, aká má družička byť - nevinne krásna a elegantná. 

Prečítajte si aj: Dlhé šaty: noblesný look pre každú príležitosť

Nepísané pravidlá družičiek

Z úcty k neveste a dôležitosti jej svadobného dňa sa družičkám odporúča dodržiavať niekoľko zvyklostí:

1. Rešpektujte prianie nevesty

Ak si želá, aby šaty pre družičky mali rovnakú farbu, oblečte sa podľa jej priania. V prípade, že vám nesedí strih a je možné ho upraviť k lepšiemu, prediskutujte to s ňou, určite nebude proti.

2. Prispôsobte výber šiat štýlu svadby

Dnes už nie je výnimkou, že je priamo na pozvánke uvedený dress code, ktorý ženích a nevesta na svadbe vyžadujú. Ak sa chystáte na formálny obrad a luxusnú oslavu, zvoľte dlhé šaty, ideálne z luxusných materiálov, ako sú satén či hodváb. Pristála vám doma pozvánka na svadbu, ktorá sa má niesť v menej oficálnom duchu? Vhodným outfitom budú aj spoločenské midi šaty či koktejlky po kolená. Ešte uvoľnenejší štýl znesie neformálna svadba vonku či na pláži. Tu si môžete dovoliť aj vzdušnejšie materiály či kratšiu dĺžku.     

3. Hlavne nenápadne

Zlatým pravidlom každej družičky je prísť pekne upravená, no nijakým spôsobom nezatieniť nevestu. Najhoršie šaty sú také, ktoré upútajú viac ako nevestine svadobné. Absolútnym „no go“ sú biele šaty, no na svadbu sa nehodia ani čierne. Nevhodné sú aj krikľavé farby či šaty s výrazným vzorom a diskutabilnou farbou je stále krvavočervená. Nepreháňajte to ani s doplnkami. Majú byť skôr elegantné a sofistikované ako dominantné. Nesprávnou voľbou by boli aj šaty, ktoré pôsobia príliš vyzývavo.

 

Aké farby sú vhodné?

Pastely

Pôsobia nežne a sviežo. Šaty v pastelových farbách sú ideálne na jarné i letné svadby a na vonkajších obradoch v záhradách majú absolútnu prevahu. Klasikou je, samozrejme, stále obľúbená ružová, no tento rok jej silno konkuruje aj svetlomodrá, levanduľová či žltá. Menej časté, no o to originálnejšie sú marhuľová a mentolová. Najromantickejšie pôsobia pastelové šaty vo voľných padavých strihoch, no pristane im aj mini či midi dĺžka. Ak hľadáte šaty, ktoré nie sú ani dlhé, ani krátke, no hlavne sú originálne, zapáčia sa vám ružové šaty s asymetrickou sukňou a výraznými volánmi. 

<<< Svetlomodré šifónové šaty s balónovými rukávmi - Mia Dresses

 

Metalické odlesky a žiarivé farby drahokamov 

Ak hľadáte skutočne elegantné šaty na oslavu lásky, tieto odtiene pôsobia výnimočne luxusne a hodia sa najmä na jeseň či zimu alebo na svadbu, ktorá sa bude niesť v nóbl štýle. Zlaté, strieborné či vo farbe ružového zlata… metalické šaty váš štýl v okamihu povýšia na ďalší level. K šatám vo farbách drahých kameňov patria zafírovo-modré, ametystovo-fialové, či šaty v odtieni modrozeleného turmalínu. Jednou z najobľúbenejších vzácnych farieb je smaragdová zelená, ktorú v našej ponuke nájdete aj v trblietavej verzii, napríklad aj v podobe šiat s hrubými ramienkami a padavou sukňou strednej dĺžky.  

Smaragdové midi šaty s mašľou - Mia Dresses >>>

Neutrálne tóny

Klasika, ktorá dobre funguje vo formálnom i neformálnom prostredí. Nude odtiene sú pre šaty na svadbu ideálne. Napohľad nenápadné farby, akými sú béžová, vanilková, púdrová ružová či farba šampanského, sa na opálenej pokožke krásne vynímajú. Ak rafinovanú jednoduchosť vyžadujete aj pri strihu, zaujímavou voľbou budú pre vás plisované spoločenské šaty odhaľujúce ramená vskutku pôvabným spôsobom, ale aj odvážny komplet sukne a topu s mohutným volánom.

<<< Béžové spoločenské tylové šaty - Mia Dresses

 

Sezónne farby

Jesenno-zimnej svadobnej sezóne vládne slivková, burgundy, lesná zelená či námornícka modrá. Na jar a leto sa hodia koralová, tyrkysová, limetková, orgovánová či tmavá oranžová. Šaty v šťavnatom malinovom odtieni u nás nájdete aj v pastelových farbách. Odvážnou voľbou sú tyrkysové mini šaty s extravagantnou mašľou vhodné na neformálnu svadbu. 

Bordové trblietavé šaty na viazanie - Mia Dresses >>>

 

Družičkovské šaty sú odpradávna jedna veľká téma. Dnes už sú však možnosti takmer neobmedzené a každá žena si môže podľa svojho vkusu vyberať z desiatok nádherných modelov. V aktuálnej svadobnej sezóne nájdete u nás množstvo letných mini šiat vhodných na neformálnu svadbu, ale aj štýlové midi či elegantné dlhé šaty, ktoré sú ako stvorené práve na takúto udalosť. V žiadnom ohľade nie sú príliš a bez zbytočnej okázalosti skrývajú svoju krásu v rafinovaných detailoch. Spomedzi trendov tento rok dominujú volány, nápadité strihy a kombinácia aj dvoch rôznych typov materiálov. Rovnako pestrý výber u nás nájdu romantičky aj ženy, pre ktoré je jednoduchá elegancia jedinou voľbou. Presvedčte sa v e-shope

Pre viac inšpirácie zo sveta módy nás sledujte na Instagrame, Facebooku, TikToku a YouTube.

Späť do obchodu