Ako vznikli koktejlové šaty?

Elegantné, ale nie príliš formálne. Krátke, no nie vyzývavé. Pohodlné, ale vôbec nie ležérne… Obľúbené koktejlky sú klasika, ktorá nikdy nesklame. Hodia sa na nespočetné množstvo udalostí a zachránia nás aj vtedy, keď si nie sme isté, aký je dress code. Zdá sa, akoby tu boli od nepamäti. Kde sa vlastne vzali a ako sa nosia dnes? Objavte všetky tajomstvá šiat, ktoré nesmú chýbať v šatníku žiadnej ženy.

Ich štýl sa rokmi menil, no kľúčové prvky zostávajú rovnaké. Koktejlové šaty nie sú mini ani maxi, ale niekde medzi tým. Vyrobené sú z kvalitného materiálu a ich strih lichotí postave. Všetko ostatné je otázkou vkusu ženy a aktuálnych módnych trendov.

Prečítajte si aj: Najzmyselnejšie letné šaty

Kde sa vzali?

História módy ide ruka v ruke so zmenami v spoločnosti. Inak to nebolo ani s našimi milovanými koktejlkami. Na scéne sa objavili po skončení prvej svetovej vojny, v búrlivých 20. rokoch. Amerika vtedy zažívala nevídanú ekonomickú prosperitu a životný štýl bol čoraz uvoľnenejší. Ľudia z vyššej spoločnosti sa začali stretávať na koktejlových párty - spoločenských udalostiach, ktoré sa konali neskoro popoludní a skoro večer. Ich usporadúvanie bolo odpoveďou ľudí na štátom zavedenú prohibíciu - zákaz výroby, dovozu a predaja alkoholu. Po zatvorení barov a salónov si začali organizovať vlastné večierky, kde si ho mohli diskrétne vychutnať. Ideálne v podobe koktejlu, keďže nelegálne vyrábaný či distribuovaný alkohol mal nižšiu kvalitu. Zmiešanie s inými prísadami malo zlepšiť chuť nápoja. Na takéto stretnutia sa nehodilo prísť vo večerných róbach, aké sa na spoločenské udalosti nosili predtým. A tak sa zrodili koktejlové šaty. Kompromis medzi ležérnym oblečením na deň a formálnymi večernými šatami. 

Čierne zamatové midi šaty s flitrami - Mia Dresses >>>

Ako vyzerali prvé koktejlky?

Presne ako vo filme Great Gatsby. Ich typická dĺžka bola po kolená, prípadne siahala tesne nad ne. Súviselo to s tým, že vznikli ako pohodlnejšia verzia oblečenia do spoločnosti, a teda nemali ženu nijako obmedzovať v pohybe. Strih bol rovný. Vyrobené boli z luxusných látok, ako je hodváb, satén, šifón, čipka či zamat.

<<< Červené krátke šaty so skladanou sukňou - Mia Dresses

Ako sa stali základným kúskom šatníka?

Popularita koktejlových šiat v ďalších rokoch stále rástla. Pričinil sa o to aj filmový priemysel, ktorý v 30. a 40 rokoch zažíval obrovský rozmach. Toto obdobie je známe ako zlatý vek Hollywoodu a herečky po prvýkrát v histórii zažívali enormnú popularitu. Na verejnosti sa ukazovali najmä v elegantných šatách a prostredníctvom fotografií v magazínoch udávali trendy ženám na celom svete. Po druhej svetovej vojne, najmä v 50. rokoch, kedy sa koktejlové párty stali opäť obľúbeným spôsobom zábavy, už mali status základného kúsku šatníka každej ženy. V období, keď móde vládli niekoľkí veľkí návrhári ako Christian Dior, sa nosili koktejlky, ktoré zdôrazňovali pás a mali širšiu sukňu.        

Čierne midi šaty s áčkovou sukňou - Mia Dresses >>>

Koktejlky dnes

Aktuálne módne trendy podporujú rozmanitosť a pod pojmom koktejlové šaty nájdeme nespočetné množstvo štýlov. Dĺžka už môže siahať aj do polovice stehien či lýtok. Strih je priliehavý, puzdrový či áčkový. Obľúbený je aj tzv. fit and flare, čiže šaty, ktorých zvršok obopína telo, zatiaľ čo sukňa je mierne rozšírená. Nosia sa s rukávmi i bez, môžu byť okolo krku, so srdiečkovým, véčkovým či carmen výstrihom. Použitý materiál nemusí byť najluxusnejší, no stále vysoko kvalitný. Na poli farieb dnes neexistujú žiadne obmedzenia, ale nesmrteľnou klasikou stále zostáva čierna.

<<< Ružové krátke šaty s čipkou - Mia Dresses

Malé čierne

Ak žena počuje dovedna tieto dva prívlastky, ihneď vie, že reč je o šatách. Ikonických, elegantných a nadčasových. V roku 1926 ich pre nás vymyslela Coco Chanel a my si ich tradíciu ctíme dodnes. Boli revolučné svojou jednoduchosťou a všestrannosťou, vďaka čomu sa po uverejnení ich fotografie v magazíne Vogue stali stelesnením nenápadnej elegancie. Pre každú ženu na hrane dospelosti dnes nie je otázka, či mať v šatníku malé čierne šaty, ale aké.     

Čierne krátke šaty s ružami - Mia Dresses >>>

Tip: Aké doplnky k nim zvoliť?

Ku koktejlovým šatám sa najlepšie hodia lodičky s uzatvorenou či otvorenou pätou. Vezmite si listovú kabelku a elegantné šperky. Pri voľbe doplnkov však zvážte štýl šiat. Platí pravidlo: K jednoduchým výrazné a naopak, k zdobeným len jemné.

 

 

Ako sa bude ďalej vyvíjať štýl koktejlových šiat síce predpovedať nevieme, no jedno vám zaručiť môžeme - nikdy nevyjdú z módy. Nájdite aj vy svoje ikonické v našej ponuke.

Pre najnovší obsah zo sveta módy nás sledujte na Instagrame, Facebooku, TikToku a YouTube.

Späť do obchodu